Toenemende risico’s van asbestdaken: waarom meer bewustwording nodig is
In hoeveel Nederlandse daken zit er nog asbest? Als je het aan asbestdeskundige Michel van de Omgevingsdienst regio Utrecht (ODRU) vraagt krijg je een pasklaar antwoord: ‘een oppervlakte bijna zo groot als de hele gemeente Utrecht.’ Volgens hem en andere betrokken partijen wordt dit probleem landelijk steeds belangrijker, omdat we steeds meer weten over mogelijke gezondheidsrisico’s op de lange termijn. Zijn doel? Een schone leefomgeving en dus alle daken asbestvrij.
Concentratie asbestvezels neemt toe.
Dat er nu met een nieuwe bril wordt gekeken naar de bestrijding van asbestdaken, heeft volgens Michel onder andere te maken met een onderzoek van TNO uit 2022. Daarin onderzochten ze de verspreidingsrisico’s van asbestdaken. Michel: “In dit onderzoek werden asbestvezels voor het eerst meetbaar in de buitenlucht. Hierdoor zagen we dat de concentratie in de bodem en buitenlucht aan het toenemen is.”
Langdurige blootstelling kan leiden tot ziekte.
“Die toename van asbestvezels komt doordat de toplaag en de coating van daken slechter wordt: wind, regen, zon en vorst zorgen ervoor dat daken door de jaren heen verweren en asbestvezels bloot komen te liggen. En als de dakgoot beschadigd is kunnen ze ook op de grond terecht komen met het risico dat mensen de vezels naar binnen lopen. Daarbij weten we dat langdurige blootstelling aan hoge concentratie asbest kan leiden tot ziekte.”
Lees verder: odru.nl