Subsidieregelingen verduurzamen dak

Subsidieregelingen verduurzamen dak

Na het verwijderen van uw astbestdak is het plaatsen van een nieuw dak de volgende stap. Als je het nieuwe dak isoleert of een geel (dak waarop duurzame energie wordt opgewekt, bv met zonnepanelen), groen (dak begroeid met planten, kruiden of grassen) óf blauw dak (regenwater blijft tijdelijk op het dak staan) terugplaatst, kun je een deel van je investering terugverdienen. Goed voor jezelf en voor het milieu!

Hieronder vind je diverse regelingen van de Rijksoverheid en de provincie Utrecht. Check daarnaast de energiesubsidiewijzer voor het complete overzicht van subsidies, leningen en regelingen in jouw gemeente voor het verbeteren van jouw huis!

Dakisolatie
ISDE-subsidie – voor particulieren
Heb je plannen om je dak/huis te isoleren? Met de ISDE-subsidie van de Rijksoverheid kan je een aardig deel van de kosten terugkrijgen. De isolatiesubsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Je hebt extra voordeel als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren: dan is het bedrag per vierkante meter 2 keer zo hoog. Je krijgt alleen subsidie als je de werkzaamheden laat uitvoeren door een bedrijf (dus niet voor doe-het-zelven). Lees meer over de voorwaarden en bedragen van de isolatiesubsidie.

Zonne-energie op het dak
Subsidie voor klein- en grootverbruikers van zonne-energie

Er zijn regelingen voor mensen die zonnepanelen op hun eigen dak of op een dak in de buurt willen leggen. En voor grote projecten van bedrijven. Bij veel regelingen geldt het verschil tussen kleinverbruikers en grootverbruikers. Je bent kleinverbruiker als je een aansluiting hebt tot maximaal 3 x 80A. Je bent grootverbruiker als je een grotere aansluiting hebt. Hier lees je belangrijke subsidieregelingen voor klein- en grootverbruikers van zonne-energie (klik voor meer informatie op de regeling om te zien of deze voor jou van toepassing is).

Btw-teruggave zonnepanelen – voor particulieren en ondernemers
Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen 0%. Dit betekent dat je geen btw betaalt voor zonnepanelen op of bij jouw woning. Je kunt dan dus ook geen btw terugvragen. Als je vóór 1 januari 2023 zonnepanelen kocht, of als je een nieuwbouwwoning koopt met zonnepanelen die geïntegreerd zijn in het dak, dan kun je een deel van die kosten terugvragen bij de Belastingdienst. Het gaat dan om het btw-bedrag op de aanschaf en de installatie van de panelen. Op de pagina Eigenaren van zonnepanelen van de Belastingdienst lees je hier meer over.

Salderingsregeling – voor particulieren en ondernemers
Huishoudens en kleine bedrijven mogen tot 1 januari 2025 zelfgeproduceerde stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. En wegstrepen tegen hun verbruik op een ander moment. Dit heet salderen. Terugleveren gebeurt als de zonnepanelen meer energie produceren dan er op dat moment verbruikt wordt. Als iemand jaarlijks meer zelfgeproduceerde stroom teruglevert dan verbruikt, dan ontvangt hij hiervoor een vergoeding van de energieleverancier. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per energieleverancier. De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. Let op: dit is een voorstel, het kan nog veranderen. Lees meer over de salderingsregeling zonnepanelen op Milieucentraal.nl.

Subsidie voor zonnepaneleninstallaties op bepaalde grote daken en parkeerterreinen – voor ondernemers 
De provincie Utrecht heeft een subsidieregeling voor zonnepaneleninstallaties op bepaalde grote daken en parkeerterreinen. De subsidie geldt voor asbestdaksanering en/of het verstevigen van dakconstructies, solar carports en netcongestie oplossingen, zoals opslag en regelsystemen en is bestemd voor de bedrijfsmatige eigenaar of pachter van een groot dak of parkeerterrein. Lees meer over de subsidieregeling voor zon op het dak in de provincie Utrecht.

Groen of blauw dak
Subsidie voor de aanleg van groene en blauwe daken – voor particulieren 

Een aantal gemeenten en waterschappen geeft subsidie als huiseigenaren een groen (dak begroeid met planten, kruiden of grassen of een daktuin) of blauw (regenwater blijft tijdelijk op het dak staan) dak plaatst. Check de Groene Subsidiewijzer om te weten of jouw gemeente subsidie geeft voor de aanleg van groene en blauwe daken (of informeer rechtstreeks bij je gemeente!).

TIPS
> Ga je een hypotheek afsluiten? Je kunt extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen.
> Er is ook een voordelige lening voor energiebesparende maatregelen: de Energiebespaarlening.
> Check de energiesubsidiewijzer voor het complete overzicht van subsidies, leningen en regelingen in jouw gemeente voor het verbeteren van jouw huis.
> De subsidie- en financieringswijzer helpt ondernemers om financiële ondersteuning voor hun plannen te vinden. Geef aan wie je bent en wat je zoekt, en je krijgt een overzicht met regelingen op maat.