Asbestdaken

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor zes in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Asbest heeft lang bekend gestaan om een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen hoge temperaturen. Bovendien was het goedkoop. Hechtgebonden asbest (golfplaten, plafondplaten) is vanaf 1993 verboden. Woont u in een huis dat voor 1994 is gebouwd? Let er dan op of er op uw huis, schuur, dakkapel of aanbouw asbest ligt. In de afbeelding hieronder ziet u waar allemaal asbest in kan zitten. Asbest zit niet in gewone dakpannen. Maar het werd tot 1994 wel verwerkt in golfplaten, platte dakleien en bitumen. Producten met los asbest (zoals vloerzeil, isolatiekoord) mogen vanaf 1983 niet meer verkocht worden.

Wilt u zeker weten of er asbest in uw woning zit? Vraag dan advies aan een gecertificeerd bedrijf. Hier op www.ascert.nl kunt u zien of een bedrijf gecertificeerd is om een inventarisatie te doen of asbest te verwijderen.

Hoe herken ik asbest?

Asbest herkennen is lastig. Asbest zelf is wit, blauw of bruin, maar het materiaal waarin het verwerkt is, kan allerlei kleuren hebben. De kleur van het materiaal zegt dus niets. Alle asbesthoudende producten hebben een vezelige structuur, maar dat is vooral bij hechtgebonden producten en materialen vaak moeilijk te zien. Verder zegt de leeftijd van het materiaal iets over of er asbest in kan zitten of niet.

bron: milieucentraal.nl

Meer informatie